Logo
Imprimir esta página

Ampli suport social a la convocatòria de concentració contra el nou Pla de Conca del Xúquer a punt d’aprovar-se.

  • Viernes, 13 Junio 2014 12:06
  • tamaño de la fuente disminuir el tamaño de la fuente disminuir el tamaño de la fuente aumentar tamaño de la fuente aumentar tamaño de la fuente

roda-XuquerViu-14J FotoPRATSiCAMPS 2 FILEminimizerMés de 40 entitats (organitzacions ecologistes, regants, ajuntaments, sindicats, entitats socials i culturals, i partits polítics) recolzen la concentració convocada pel proper 14 de juny a les 19 h davant el Palau de la Generalitat

Representants de Xúquer Viu, Escola Valenciana, Comunitat de Regants de Sueca, Unió de Llauradors i Ramaders, Acció Cultura del País Valencià, Ecologistes en Acció de València, Comissions Obreres del País Valencià (CCOO-PV), Unió General de Treballadors del País Valencià (UGT-PV), Intersindical Valenciana, Partit Socialista del País Valencià, Compromís, Esquerra Unida, durant la roda de premsa de presentació de la Concentració convocada pel 14 de juny a les 19 h a València, a la Plaça Manises –davant el Palau de la Generalitat Valenciana.

Foto: Prats i Camps.

Durant la roda de premsa celebrada aquest matí, els representants de diverses entitats que recolzen aquesta concentració explicaren els motius del seu rebuig al nou pla de conca del Xúquer a punt d’aprovar-se per part del Consell de Ministres, i invitaren a tots els ciutadans a recolzar-la i participar-hi.

El nou pla es continuista amb el Pla de 1998 que va ser concebut per exprimir el Xúquer i els seus aqüífers i fet d’esquenes a la natura. Es va repartir “aigua de paper” a compte d’uns estalvis per la modernització dels regadius de la Ribera que no tingueren en compte que tant l’Albufera com el Xúquer i l’aqüífer de la Plana Sud de València es nodrien dels retorns de rec que es pretenien estalviar.

A l’any 2000 es va aprovar la Directiva Marc de l’Aigua, que estableix que l’objectiu de la política de l’aigua és la recuperació del bon estat de totes les masses d’aigua i el seu ús sostenible a llarg termini. Però ací, no es va fer cas d’aquesta normativa i el nou pla de conca, que hauria d’haver-se aprovat fa quasi 5 anys, aprofundeix la sobreexplotació i deteriorament, ja que ara, a més a més, les aportacions són menors.

Aquest nou Pla de Conca de 2014 és un mal pla per al Xúquer, l’Albufera i els aqüífers i posa en perill el nostre futur:

- Assigna els estalvis generats per la modernització dels regadius a la Ribera al transvasament al Vinalopó, en lloc de dedicar-los a compensar la pèrdua d'aportacions al Xúquer i l'Albufera. 

- Obri la porta de par en par a fer un nou transvasament des d'Antella, Cortes de Pallàs o des d’Alarcón, tal com s’ha posat de manifest en el Protocol signat entre el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i la Generalitat Valenciana que acompanya el Pla. Tot això per beneficiar l’especulació amb l’aigua a Alacant, mentre es nega una concessió d’aigua superficial per abastiment a les poblacions de la Ribera afectats per la contaminació de nitrats i pesticides.

- No incorpora mesures efectives per tal de revertir el deteriorament dels aqüífers afectats per contaminació.

- No garanteix cabals en quantitat i qualitat suficient per recuperar la salut de l’Albufera i del Xúquer.

- Assigna uns cabals mínims exigus que impedeixen que els nostres rius tornen a la vida.

- Manté la sobreexplotació de la Manxa Oriental i dels aqüífers del Vinalopó, assignant als usuaris més aigua que els recursos renovables disponibles.

- Reserva aigua del Xúquer per substituir extraccions insostenibles i noves expansions de regadius a Castella-La Manxa.

Per altra banda, mentre la Generalitat Valenciana ha donat el vist i plau a aquest pla que exprimeix el Xúquer i els aqüífers, el Conseller Císcar torna a  ressuscitar el fantasma del “agua para todos” demanant que el Pla Hidrològic Nacional “li done a la Comunitat Valenciana 350 hm3/a d’aigua, vinga d’on vinga”. Aquesta estratègia, que s’ha demostrat fallida i insostenible en el passat, no és més que una nova cortina de fum amb la qual pretenen amagar la seua ineficàcia per tal d’abordar d’una manera seriosa i sostenible a llarg termini la gestió de l’aigua i dels usos que d’ella depenen. El Govern valencià torna a la càrrega amb eslògans demagògics que sols serveixen per obrir conflictes amb altres territoris i desviar l’atenció cap suposats “enemics exteriors” com a coartada front la seua manca d’interès en fer una política de l’aigua sostenible i transparent on les estratègies de gestió de les demandes i la recuperació dels ecosistemes, que són les veritables fàbriques d’aigua de bona qualitat, haurien de ser centrals.

Contactes: Paco Sanz (649250411) i Graciela Ferrer (616309243)

ENTITATS ADHERIDES A LA CONVOCATÒRIA DE CONCENTRACIÓ CONTRA EL NOU PLA DE CONCA DEL XÚQUER QUE CONDEMNA EL XÚQUER, L’ALBUFERA I ELS AQÜÍFERS

- Mesa pel Xúquer

- Xúquer Viu

- Comunitat de Regants de Sueca

- Comunitat de Regants de Cullera

- Comunitat de Regants de Quatre Pobles

- Comunitat de Regants de Carcaixent

- Unió de Llauradors i Ramaders

- Escola Valenciana

- Acció Cultural del País Valencià

- Ca Revolta

- Salvem el Botànic

- Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de València (FAPA València)

- Comissions Obreres (CCOO)

- Unió General de Treballadors (UGT)

- Intersindical Valenciana

- Cimera Social

- Ecologistes en Acció

- Acció Ecologista Agró

- SEO/Birdlife

- AEMS-Ríos con Vida

- WWF València

- Plataforma Albufera Viva

- Federació Cultural Valenciana de Vela Llatina

- Federació de Pares i Mares d'Alumnes de la Ribera

- Col·lectiu d'Ensenyants de la Ribera

- La Ribera en Bici

- Amics de la Muntanyeta dels Sants de Sueca – Acció Ecologista Agró

- Plataforma per la Sanitat Pública de la Ribera

- Ajuntament de Sueca

- Ajuntament d'Albalat de la Ribera

- Ajuntament de Polinyà del Xúquer

- Ajuntament de Corbera

- Ajuntament de Fortaleny

- Ajuntament d'Almussafes

- Ajuntament de Riola

- Ajuntament d'Alginet

- Ajuntament de l'Alcúdia

- Ajuntament de Sumacàrcer

- Ajuntament d'Antella

- PSPV-PSOE

- Esquerra Unida del País Valencià

- Coalició Compromís

- ERPV

- Més Algemesí

- Iniciativa d'Esquerres d'Alginet

- Compromís per l'Alcúdia.

 

Plataforma Xúquer Viu

Copyright © 2012 TUS NOTICIAS DE LA RIBERA