Tus Noticias de La Costera

Gómez :«Val la pena apropar-se a Alzira l´11 de març per tastar l´Espardenyà Valenciana»

Diego 2 FILEminimizerDiego Gómez, alcalde d'Alzira, explicava per a Tus Noticias tots els detalls de la II Edició del Concurs d'Espardenyà Valenciana Francisco José Garcia, que es desenvoluparà el diumenge día 11 de març a la plaça del Regne de la capital de la Ribera Alta:

-Amb aquesta segona edició podem dir que es consolida el Concurs d´Espardenyà d'Alzira?

-És el que intentem, després de la primera edició del 2017 anem a veure si aquesta edició, que la farem el dia 11 de març a la plaça del Regne d'Alzira com activitat prèvia a la Setmana Fallera, però sobretot amb la intenció d'intentar promocionar un plat típic de la nostra comarca, però sobre tot d'Alzira. L'espardenyà és un guis que conjunta la tradició, els elements propis de la nostra terra; des del conill, i l'anguila, passant per les creïlles, i amb eixe toc picant que d'alguna forma ens identifica en els sopars, en els dinars dels valencians, que solem fer en grup. Aquest és un menjar per esmorzar, dinar o sopar i fer tertúlia al voltant del nostre plat. Jo crec que consolidem la segona edició i voldríem que tinguera una projecció més enllà de la nostra ciutat i de la nostra comarca. Intentarem que l'any que ve l'espardenyà estiga a Fitur a Madrid.

-Anem a recordar quin és l'oritge del concurs. Com naix el mateix?

-El concurs naix fonamentalment perquè hi ha una persona, que és Francisco José García, que ens va deixar, però era una persona que dintre del món faller i la restauració tenia fama de ser molt comboiant com diguem els valencians. Aleshores a partir dels nostres elements, ell havia rescatat eixe plat que té uns oritges àrabs en el sentit de cuinar l'anguila, però també pel tema del conill i barrejar eixes espardenyades que entremescla el plat. Es tracta de donar reconeixement a la figura de Francisco José Garcia, que fou un dels que més va fer per aquest plat, que uneix molt a la gent que el menja.

-I un grup d'amics va decidir posar-se en marxa...

-Així és. Un grup d'amics va decidir des de el món de l'àmbit faller, des del seu fill que regenta ara el restaurant familiar, i Tus Noticias de la Ribera al costat de l'Ajuntament vam pensar que podríem tirar endavant aquest projecte que complementa el tradicional concurs de les falles, però que té en si uneix els pobles...

-I és molt important també que els hostalers d'Alzira i la Ribera Alta s'agafen el plat com a propi i el posen als seus menús i cartes respectives...

-De fet està en alguns restaurants, no a la carta, però si que qualsevol persona pot encomanar una espardenyà valenciana, tant per a endur-se-la a casa com per a menjar-la a la taula del propi restaurant on es fa la comanda. Hi ha una sèrie de restaurants en els quals es pot demanar i alguns que ho fan al moment, o dintre del menú setmanal. Està bé el plantejament que siguen els mateixos restauradors els que donen a conéixer el plat, que moltes vegades la ciutadania el desconeix, però a la primera edició l'any passat vam rebre milers de persones encuriosides perquè volien saber com es feia el plat i per degustar-lo. I quan es degusta és un plat potent, que es pot acompanyar d'un bon vi, xarrar i veure si l'anguila està ben feta, si es desfà la creïlla i tots els detalls o curiositats com si el picat és molt fort o no, perquè com diu el refrany valencià: «a la taula i al llit al primer crit».

-Hi ha hagut molta demanda enguany?

-Hi ha hagut moltes peticions. Més de 50 per participar al concurs, però ens quedarem amb 30 restauradors que vindran a Alzira, gent que representen a tota la Província: de Serra, de Cullera, de Gandia, Set Aigües, L'Alcúdia, Llombai, de Tous, de Carcaixent, de Sueca, Torrent o de València. Són els restauradors dels restaurants que d'alguna forma, cuinen encara amb la cullera. Este plat també es menja amb la cullera, en ser un plat consistent. El conill i l'anguila, la creïlla, a més del picant, li donen una imatge compacta, però també per a poder sucar. I volem que l Concurs d'Espardenyà Valenciana d'Alzira tinga un reconeixement a poc a poc dintre de l'àmbit culinari. Està la Paella, l'Arròs al forn, la Fideuà, l'Arròs al forn i amb costra i perquè no també l'Espardenyà al mateix nivell.

-I anem a dignificar la tasca dels cuiners incrementant els premis...

-És una qüestió important perquè clar, nosaltres amb la col•laboració de la Mancomunitat de la Ribera i l'Ajuntament d'Alzira, s'ha tingut de millorar la dotació de premis i posar-los a un nivell de reconeixement dels premis més importants possiblement del conjunt de concursos gastronòmics de la província de València o de la Comunitat Valenciana. Perquè el primer premi rebrà 3.000 euros en metàl•lic. El segon classificat rebrà 1.5000 euros i 1.000 euros al tercer. I tenen un atractiu important per als cuiners, però també per que el concurs es consolide en un futur com un dels concursos en referència culinària de la Comunitat Valenciana.

-Podem assenyalar que és un plat que no és coneix massa fora de la Ribera Alta i la intenció és que es conega cada vegada més.

-Així és. L'any passat va guanyar Gambrinus de Set Aigües i hi havia gent de Tous, Serra, etc. Aixi indica que es un plat no sols de la Ribera Alta i el fet que hi haja restauradors i vindrà gent de València. I tenim un restaurant japonés que ha vingut per aprendre a guisar l'anguila. Si aconseguim fer un concurs que siga atractiu per als cuiners i amb bona imatge aconseguirem que l'espardenyà d'Alzira tinga projecció fora.

-I veure si en Madrid a Fitur 2018 també es pot fer l'Espardenyà d'Alzira...

-Així és. Crec que a una Fira com Fitur quan es regala menjar la gent menja i es fan cues. Aquest és un plat que si ho sabem exposar i vendre el producte tindrà importància. Acompanyant al nostre postre que es La Reganyà, que es una mona o panquemado que es barreja amb carabassa i li se dona el sabor i color distintiu, en reganyar-la . Crec que els dos plats podrien estar allí. Intentarem portar l'Espardenya amb algun cuiner o cuinera del poble que ho fa be i cuinarem una espardenyà gran perquè la gent puga entendre-lo. Però el més important serà el reconeiximent del nostre plat per part dels mateixos ciutadans alzirenys i transmetre´l de generació en generació tots els anys. Esteu tots convidats a acompanyar-nos al concurs el dia 11 de març ,perquè serà un espectacle veure 30 cuiners en el carrer, amb llenya, cuintant el plat i poder degustar-lo. Paga la pena apropar-se a Alzira per tastar l'Espardenyà Valenciana.

Miquel Font
TNR
Gastronomia

 

CONTACTA

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

 

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

Nuestro equipo

Copyright © 2012 TUS NOTICIAS DE LA RIBERA