Tus Noticias de La Costera

La revista Aljannat: història local d’Alginet

Fa pocs dies que he estat nomenat cronista local de la vila d'Alginet i aquesta és la meua primera intervenció en un mitjà d'àmbit comarcal. Vull agrair a la Corporació Municipal d'Alginet per l'honor i el servei que em demanen, i també vull aportar el meu gra de sorra en el reconeixement de la identitat riberenca.
En primer lloc vull explicar el nom del meu blog A l'extrem de la Ribera. Vaig triar aquest nom perquè tots sabem que hi existeixen dos pols centrals, pel nombre de població, que en certa mida articula tota La Ribera. Per una part tenim el pol constituït per la vila d'Alzira i les ciutats de Carcaixent i d'Algemesí; i per altra part el pol constituït per les ciutats de Sueca i Cullera.
Com ja he dit, semblen ser els òrgans rectors de la vida riberenca, però clar, hi existeix tota un conjunt de poblacions mitjanes i menudes que també tenim molt per aportar a la construcció de la identitat riberenca. En aquest conjunt es troba la vila d'Alginet i sense cap mena de dubte som Ribera, i ens agradaria que la nostra veu també se sentira alguna vegada.
Quan els responsables de la fulla web Tus Noticias La Ribera es posaren en contacte amb mi, em deixaren clar que volien acabar amb la política de campanar, és a dir, deixar de mirar-nos el melic i obrir-nos cap a un context més ample. Des del campanar de l'església de Sant Antoni Abat, podem veure la resta de campanars de La Ribera, els tarongers la marjal, la serra de Corbera, la muntanya de Cullera... el nostre àmbit i el nostre context.
En aquesta primera intervenció del meu blog voldria parlar sobre la revista d'estudis locals d'Alginet, Aljannat, de la qual ja s'han publicat quatre números des de l'any 2006. Aquesta revista aporta, des d'una òptica local, importants ressenyes de la història d'Alginet, un poble relativament menut de La Ribera que no ha estat mai objectiu de les cròniques històriques, però que no ha deixat mai de treballar en la construcció de la identitat riberenca. Som producte del Xúquer i dels seus afluents i això ens vincula al nostre territori.
Crec que això és el que fa la revista Aljannat. És cert que en ser una revista d'estudis locals el seu contingut se centra en aspectes històrics o culturals d'Alginet, però en lloc de quedar-se en la política de campanar, ens convida a aprofitar aquestes fites arquitectòniques, per pujar i veure el món que ens envolta.
És un entrebanc que la revista Aljannat no siga més coneguda i no només pels altres riberencs, sinó pels propis alginetins. És una revista feta amb molt d'esforç i amb molta il•lusió, però sembla que no hi arriba, que el treball fet es perd en el camí. Des d'ací vull donar, com a col•laborador d'aquesta revista, un impuls per a que siga més coneguda i reconeguda. Que els alginetins interessats deixen de dir que no hi ha cap publicació històrica d'Alginet, quan no es així.
En els quatre números de la revista s'han visitat temes com arqueologia, història, hidràulica, arxivística, sociologia, educació... i tants altres que han ampliat la informació sobre un espai erm com era la història d'Alginet. Per tant, des d'aquest blog vull animar dels editors de la revista Aljannat i que es mantinga en el temps, donant-nos a tots aquells interessats en la història del nostre poble, i de la nostra comarca, un espai de comunicació i coneixement.

 

Rafel Bosch López

A l'extrem de La Ribera 

Más en esta categoría: Rafel Bosch Espert »

:: Blog Rafael Bosch

CONTACTA

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

 

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

Copyright © 2012 TUS NOTICIAS DE LA RIBERA